Értesülj legfrissebb programjainkról és ajánlatainkról!
Iratkozz fel levelezési listánkra!
 • Facebook
 • Instagram
 • Mocorgó Pinterest
 • LinkedIn
 • Szabó Tamás - Tavken

9+1 Tipp • A családi nyár tervezéséhez és megvalósításához.


A nyárnak a megszervezése, kitalálása mindig nagy fejtörést okozott a családban. Minél később kezdjük el a szervezést, annál kaotikusabb az egész. Ki hova menjen? Mikor legyen nagy családi elvonulás? Belefér-e a keretbe? Nagyszülőket is meg kell látogatni?


Az előző években szerzett tapasztalatokon okulva, idén a januárt neveztem ki tervezős hónapnak. De, hogy minden nyugiban történjen már decemberben pörgött egy kicsit az agyam rajta. A fogadalmak tétele helyett nekiláttam a nyár megtervezésének. Igen, már február vége van. Ehhez most ennyi idő kellett! Megosztanám azt a folyamatot ami kimozdított a tehetetlenség és a nagy tervek súlya alól Első lépésként összeírtam azokat az elérhető célokat amik relevánsak az előttem álló nyári időszakra. Lássuk a célkitűzéseket?

Célok 2020 nyarára:


 • Legyen 4 tábor, ahol az óvodás 4-7 éves korosztály játékosan találkozhat a célkitűzés és a tervezés szuper lehetőségével az interaktív programok mellett. Ez nagy segítség a szülőknek és fejlődési lehetőség számomra!

 • Találkozni a régi mocorgókkal, akik már beléptek a mini-tini, 8-12 éves korosztályba. Egy új tábor, újabb kihívásokkal. Jöhet! Igen, a mai gyerekek kicsit hamarabb kamaszodnak!

 • Újra részt venni egy családi táborban, ahol anyapának és a gyerekeknek is lehetőségük van kiengedni, feltöltődni. Nincs kötött program, de van rengeteg szuper lehetőség: sportpályák, medence, interaktív programok, csapatjátékok, workshopok. Amíg apa a gyerekekkel a medencében lubickol, addig anya részt vesz egy workshopon és fordítva!

 • Haza utazni Erdélybe és a Keleti-Kárpátok lábánál fiatal 16-22 éves felnőtteknek szervezni egy ottalvós, tábortüzet rakós, közösen zenélős, beszélgetős igazi elvonulást. Ebben az a legjobb, hogy kevés a térerő, ezért nincs folyamatos kockulás!

 • Mindezt megkoronázva elmenni a családdal "olaszosan" vakációzni: sok kaja és még több beszélgetés. Tengerpart jövök!

7 tábor és egy kis családi vakáció - Tetszik!


Szarvason, Budapest zöldövezetében és a Keleti-Kárpátokban tervezett táborok helyszíneivel mindig öröm a könnyed egyeztetés. A jól megfogalmazott közös cél kimozdít és lendületet ad a tervezéshez, a lépések megtételére. A természetközeliség és természetesség irányvonalán haladva könnyű lesz célba érni.


Tervezés és kivitelezés:


 • A nyarat Szarvason egy családi táborral kezdjük. Gyermekkorom emlékei vonzanak a szuperül kialakított kempingbe. Kisgyerekként hasonló táborokban tapasztaltam meg elsőként a közösség erejét. Itt semmi sem munka és izzadságszagú. 6 nap kikapcsolás, ahol a napi foglalkozás/workshop lehetőségek átmozgatnak, játékosan feltöltenek és erősítik testi-lelki-mentális erőnlétem.

 • A Kopaszi-gáton található Kölyök-Öböl játszóház most már 4-ik éve ad helyszínt táborunknak. 2 évig interaktív zenés-bábos foglalkozásunk is volt ott Kalimpával. Érdemes ellátogatni oda, nagyon hangulatos!

 • A Gellért-téren található Pagony könyvesbolt egy igazi kincs Budapest szívében. A legnagyobb igényességgel kiválasztott könyvek, játékok és társasjátékok mellett nyitottak egy kis elegáns kávézó részt is ahol tea, kávé és egy finom süti is csatlakozhat a kiválasztott könyv mellé. Az elmúlt 3 év együttműködése során sok süti és kávé bekerült a szervezetbe. Fel tudjátok sorolni a Gellért-hegyen található játszóterek neveit? Tipp: van 4 is belőle!

 • A Normafára buszozni keddenként egy csodautazás. Varázslatos, zúzmarás, ködfátyolos, csendes, egyszerűen minden más. Imádok a foglalkozások előtt Tündi irodájába beülni, beszélgetni, tervezgetni. A Pingvin Óvoda nem csak szuper tábori helyszín, nem csak Kalimpa és Bubilla egyik fő bázisa, hanem a legszuperebb óvónőkkel és dadus nénikkel itt találkozhatunk. A folyosó mindig tele van élettel, kézműves alkotásokkal, mosoly-lavina és jókedv fogad. Köszönöm Laurának, Nórinak és Tündinek a nyitottságát és hozzáállásukat.

 • A nyár utolsó szakaszának tervezése, a fiatal felnőtteknek szervezett tábor és a családi nagy nyaralás tervezése dübörög. 8-9 fős csapattal kicsit lassabb a kommunikáció, főleg ha barátokról és családról van szó. Tudjuk, hogy ez milyen. :) Egy csipetnyi türelem, két kanál nyitottság és a jól bevált nagy bögre feltétel nélküli szeretet.

Helyszín? Megvan! Időpontok? Egyeztetve! Program szerkezet és tematika? Alapok lerakva! Étkeztetés? Utazás? Tábor előtti hetekben véglegesítjük!


Kezdődhet a mindehhez szükséges dolgok előkészítése. Kommunikációs csatornák megnyitása, határidők megszabása és a folyamatok követése, valamint az elengedhetetlen titkos fegyver: Segítséget kérni!


Újratervezés:

Természetesen nem mindig úgy alakul, ahogy azt előre eltervezi az ember. Itt lép életbe a rugalmasság, folyamatos kommunikáció a környezetemmel és az improvizáció. A közös miért kerül a központba, a cél ennek alárendelve minimálisan változhat, így a biztonságos alapokon megmaradnak. A tervet és kivitelezést kreatívan az adott helyzethez alakítom, nem szem elől vesztve a miértem és célom. Megeshet, hogy a tervezett 7 tábor közül csak 5 jön össze és a nagy családi nyaralásból kis családi nyaralás fog összejönni, de a miértem nem változik.

Játékosan kapcsolódni és kikapcsolódni, mert ez segít a feltöltődésben és fejlődésben.

Összegezzük a folyamatot:


1. Csak kezd el.

2. Papír, írószer, kávé/tea - Írd le elképzelésed!

3. Fogalmazd meg, hogy MIÉRT szeretnéd ezt!

4. Szedd pontokba HOGYAN tudod ezt megvalósítani.

5. Bontsd le minél részletesebben az egyes pontokat.

6. Szabj határidőt a feladatok elvégzésére.

7. Terved rakd látható helyre, ez emlékeztetni és motiválni fog.

8. Beszélj róla és kérj segítséget.

9. Tartsd számon a megtett lépéseket.

10. Ajándékozd meg magad, mert megérdemled!


Kérlek jelezzétek, ha tudok segíteni a célok meghatározásában, vagy a tervek elkészítésében. Csodaszép napokat és nyár tervezést!